Leve de controlfreak (en KernTalenten)!

Ben jij iemand die de touwtjes altijd graag zelf in handen heeft? Herken jij je in een of meerdere van de volgende voorbeelden?

  1. De was: ‘Anders gaat tere kleding de droger in, en kleren die in de droger mogen worden juist opgehangen.’ ‘Ik vouw alles tenminste recht op.’ ‘Ik heb mijn vriend al vijftig keer uitgelegd hoe hij de was moet opvouwen, maar hij doet het niet goed genoeg.’
  2. De vaatwasser: ‘Manlief doet het “natuurlijk” niet zo efficiënt als ik, dus ga ik stiekem alles herschikken zodat er meer in kan.’ ‘Ik deel de boel opnieuw in als niemand kijkt.’
  3. De boodschappen: ‘Wat moeten we met een minizakje worteltjes als er eters komen?’ ‘De sla mag niet onder in de tas!’
  4. Dat werkproject: ‘Ik vind het heel moeilijk om niet in de gaten te houden of een project wel goed loopt. Vaak herschrijf ik andermans stukken.’ ‘Post sorteren doe ik liever zonder hulp, uit angst dat het anders verkeerd gaat.’
  5. De kinderen ‘Als mijn man ze in bed legt zet ik de tv zacht, dan kan ik bij een noodgeval meteen naar boven sprinten.’ ‘Laat al die ­vriendjes maar bij ons spelen, dan heb ik in de hand wat er gebeurt.’ ‘Kleedt mijn man de kinderen aan, dan ga ik in gedachten door de stapel kleren heen: zou hij zien dat de bovenste twee niet bij elkaar passen?’

Picture by: Sebastien Wiertz https://www.flickr.com/photos/wiertz/8544730903/in/photolist-e24YNB-cRJUtJ-oEWuT-ogsz7c-6fyMHY-bevNHZ-nsVyCW-s7FbvJ-dCkY6f-dEeKUR-ok7TVL-5LEWo7-93HSAV-bUKoP5-oSbjTW-ckvM3E-p3NS3o-csLtm5-2HLovS-7r6TML-9TKay4-gbVBtz-tp8oVr-5aQFsR-e3o9dz-kyWfPa-8yeck3-y51qc-dWM4qm-5wYtS5-75vMk5-7LrYUk-9JfNxy-n1nFRD-4ZsiGv-97eo7c-qknDK-5xteRW-7BztVi-c1BGLS-toRcdY-JeR3H-9KnBP-khuYna-k2hfma-a9qXgw-9Bda7P-dUgkWS-dUgkVo-9XHoUHIk herkende voor mezelf best veel van bovengenoemde voorbeelden. Is dat erg? Natuurlijk niet, omdat ik hierin niet te ver doorschiet. Ik weet op welke manier mijn KernTalenten hierop van invloed zijn en daardoor is er voor mij balans ontstaan!

Zo bleek uit een onderzoek van hoogleraar psychologie Jeff Burger dat mensen met een vrij hoge controle behoefte heel gemotiveerd zijn om hun lot in eigen hand te nemen. Zo blijkt ook dat niet de werknemers die de meeste controle hadden het meest tevreden waren over hun baan en het gezondst waren, maar de werknemers bij wie de controle het meest overeenkwam met hun behoefte daaraan. Ook geeft Burger aan: ‘Mensen met een lage controlebehoefte schieten juist in de stress als ze opeens de touwtjes in handen krijgen, bijvoorbeeld als ze gepromoveerd worden naar een managementfunctie. Want neem je dan een verkeerde beslissing, dan ben jíj degene die het gedaan heeft.’

Over mensen met een grote controle behoefte zegt Burger: ‘Maar toch zijn ze over het algemeen juist minder angstig. Want hoewel ze in eerste instantie negatiever reageren op onverwachte situaties kunnen ze er uiteindelijk wél beter mee omgaan. Zo blijkt uit onderzoek dat ze actievere coping-strategieën hebben dan mensen met een kleinere controlebehoefte: ze ondernemen sneller actie om problemen op te lossen in plaats van passief af te wachten. Als ze ziek worden, focussen ze bijvoorbeeld op wat ze wel in eigen hand hebben. Ze zoeken bijvoorbeeld informatie over wat ze zelf kunnen aanpassen qua voeding en beweging.’

Wil je meer weten over jouw controlebehoefte? Een KernTalenten analyse geeft hier duidelijkheid over!

De bron voor deze blog is dit artikel uit Psychologie magazine: Leve de controlfreak